"Jag är bra - boken"

Just nu lyssnar jag på boken Självkänsla nu! med Mia Törnblom (kommer recension på den). I den pratar Mia om att det är bra att göra en "jag är bra"-bok för att att bli mer uppmärksam på saker man gör bra (vi tenderar ju att fokusera mer på det dåliga)  och vad vi är tacksamma över. Men även att skriva ner saker vi behöver hjälp med.

  • BRA - tre saker som varit bra med dig idag - saker du sagt eller gjort. Det behöver inte vara några stora saker och ibland kan det vara svårt att komma på något. Då räcker det att du skriver t.ex.: "Jag orkade ta mig upp ur sängen direkt när klockan ringde."
  • TACK - saker jag är tacksam över, istället för att fokusera på det man inte har eller sådant andra har. Att uppskatta de små sakerna i livet gör oss faktiskt mer positiva. Det kan t.ex vara: "tack för min familj", "tack för att det gick så bra på det där provet".
  • HJÄLP - här ber vi om hjälp inför morgondagen. Denna delen är till för att hjälpa oss att sova bättre i och med att vi ber om hjälp och därmed känner oss tryggare. Det är helt enkelt saker som känns jobbigt, är läskigt, våra farhågor osv. Det kan t.ex. Vara: "Hjälp mig att komma i tid till arbetsintervjun imorgon och att ge ett bra intryck."
  • MINDRE BRA - det sista du lägger till i boken och det sker 3-4 månader efter att man börjat skriva i boken varje dag.  Det kan vara sådant du inte gjort, som t.ex. be någon om ursäkt, inte ringt det där telefonsamtalet du skulle ha gjort. Viktigt är också att poängtera att du inte måste skriva något bara för skrivandets skull. Rubriken är helt enkelt till för din utveckling inte för att göra dig själv till en hackkyckling.

Här finns det inget som är rätt eller fel. Det är helt upp till dig vad du själv vill skriva. För bästa resultat så är det en bra sak att göra varje kväll innan man går och lägger sig. Men samtidigt så ska det inte heller kännas som ett krav att göra det slaviskt, då kan det bli jobbigt istället. Försök istället att se det som ett viktigt steg till bättre självkänsla.

OBS! Denna rubrik lägger du till först i listan för att inte avsluta dagen negativt. Listan ska alltså se ut så här: 1. Mindre bra. 2. Bra. 3. Tack. 4. Hjälp

Än så länge har jag bara skrivit i min "jag är bra"-bok i drygt en vecka, men det känns ändå som en bra grej att göra på kvällen innan det är dags att gå och lägga mig. Så här ser det till exempel ut om jag tittar i min bok:

Bra
Gav mamma en komplimang.
Fick med mig soporna ut innan jag åkte hemifrån.
Promenad med mamma och Johan (min bror).

Tack
Tack för att jag inte åt godis.
Tack för att Akilles (min katt) inte hoppade ut genom fönstret.
Tack för min familj.

Hjälp
Hjälp mig att stå emot godiset.
Hjälp mig att börja med affirmationer.
Hjälp mig att börja förbereda mig inför provet.


Kommentarer
Postat av: Matilda

sv: jaa verkligen !! häftigt hur människan och hjärnan fungerar tycker jag !! :)



IGEN så gillar jag verkligen dina inlägg!! har jag alla Mias böcker (utom den sista), jag har dock bara läst delar av den första än så länge... hon är riktigt bra :)

2011-06-09 @ 17:44:55
URL: http://twinturbot.blogg.se/
Postat av: wiktoria

hej, allt bra med dig ? , btw har frågestund på blogge så skriv gärna en fråga !

KRAM !

2011-06-09 @ 22:08:03
URL: http://wikiwiktoria.blogg.se/
Postat av: molly

Jättebra blogg du har!

kram

2011-06-11 @ 13:14:56
URL: http://mollymoroney.blogg.se/
Postat av: Hanna Ljungqvisth

cool design!



anmäl dig till att bli ''helgens blogg'' i min blogg: hannaljungqvist.devote.se



kram :)

2011-06-11 @ 14:29:41
URL: http://hannaljungqvist.devote.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0