Dagens träning

Jag kan börja med att efter gårdagens pass med mycket ben och rumpa så har jag träningvärk. Inte är det lite heller! Det är illa när man knappt kan krypa ner i sängen, haha. Är väldigt trött efter jobbet ikväll också, men ska förklara lite kort det jag tränat idag.

Vecka 1. Dag 3.

1. Hantelflyes
Ligg på rygg med böjda knän, en hantel i varje hand. Håll upp armarna rakt upp från bröstet, fingrarna ska vara mot varandra. Öppna armarna utåt tills de kommer i linje med axlara. Pressa sedan tillbaka hantlarna till utgångsläget. Försök att göra övningen 16 gånger.


2. Bröstpress
Stå stadigt på mattan med fötterna höftbrett isär, rak rygg. Armarna ska vara i axelhöjd, böjda armbågar och handflatorna ska vara inåt.  Ha avslappnade axlar och dra in magmusklerna. För handflatorna mot varandra framför bröstet och pressa ihop dem. Kom ihåg att fortfarande ha armbågarna i axelhöjd, pekande utåt. Pressa hårt och räkna till ett, slappna av och pressa igen. Gör detta 20 gånger.



3. Stående rodd
Stå höftbrett isär och ha en hantel i varje hand framför kroppen. Böj armbågarna och lyft upp vikterna till brösthöjd. Armbågarna ska vara lite högre än axlarna. Sänk tillbaka vikterna. Gör 16 lyft.

(Hittade tyvärr ingen bild, men hoppas du förstår ändå)

4. Reverse curl
Lägg dig på rygg, lyft benen och böj dem i 90 graders vinkel, korsa vristerna. Låt händerna vila längs sidorna, med handflatorna i golvet. Dra in magmusklerna och lyft rumpan och höfterna från golvet, mot taket. När du lyfter så andas ut. Andas in och sänk tillbaka kroppen mot mattan. Försök att göra 16 repetitioner.

(krångel med att ladda upp vissa bilder, försöker igen imorgon)

5. Sneda crunches
Ligg på rygg med böjda knän, ena foten på det ena knäet. Placera fingrarna på sidorna av huvudet. Kom ihåg att inte dra i huvudet! Dra in magmusklerna. Andas ut och lyft samtidigt axlarna från golvet och vrid midjan så att motsatt armbåge nuddar det knä som ligger ovanpå det andra. Håll kvar i två sekunder och återgå sedan till utgångsläget. Gör likadant åt motsatt håll. Försök att göra 16 stycken åt varje håll.




6. Sidolyft
Ligg på sidan med knäna lätt böjd. Vila överkroppen mot underarmen som är närmast mattan. Armen ska vara i en rak linje från axeln till golvet. Dra in magmusklerna och lyft höften tills kroppen är i en rak linje. Håll i 5 till 10 sekunder, beroende på hur mycket du orkar. Sänk kroppen långsamt ner till golvet igen. Försök att göra 10 repetitioner på varje sida.

(krångel med att ladda upp vissa bilder, försöker igen imorgon)

Kettlebells

En trend som man ser mer och mer av är att träna med så kallade kettlebells. Jag är själv riktigt sugen på att testa på att träna med sådana.

Något som du har testat? Vore kul att få höra vad du tycker om detta träningsredskap!


Dagens träning

Vecka 1. Dag 2. Än så länge går det riktigt bra med träningen, men sen har det ju bara gått två dagar också. Idag var det jobbigare övningar. Mycket ben och eftersom jag har svaga knän så kändes det rätt bra. Bra övningar är det dock, så lär bli lättare och lättare ju mer jag tränar upp musklerna runt knät.

 

Knäböj med hantlar

Stå med fötterna höftbrett isär, armarna hängande utmed sidorna av kroppen med en hantel i varje hand. Böj knäna och för axlarna framåt, som om du ska sätta dig på en stol.  Ryggen ska hela tiden hållas rak och titta rakt fram. Dra ihop musklerna i rumpan när du återvänder till startposition. Gör övningen 16 gånger.



Bryggan

Ligg på rygg med böjda knän och ha höftbrett isär. Låt händerna vila längs sidorna. Lyft rumpan från mattan medan du drar ihop magmusklerna och drar in naveln mot ryggraden. Höfterna och ryggen ska vara i en rak linje och när du lyfter så knip med skinkorna. Sänk rumpan ner mot mattan igen. Försök att göra 16 lyft.

Åsnespark

Lägg dig på alla fyra med knän och armbågar i marken. Det ska vara höftbrett isär. Lyft det högra benet mot taket i 90 graders vinkel. Pressa sedan benet ytterligare mot taket och knip med rumpan. För tillbaka benet ner mot mattan, men utan att nudda marken. Gör detta 10 gånger och gör sedan samma med vänster ben.

Utfall

Stå rakt med fötterna en meter isär och händerna på höfterna. Ta ett stort steg fram med höger ben,  böj vänster knä och sänk det mot marken. Samtidigt så ska vänster häl lyfta från golvet. Det vänstra knät ska peka rakt fram, höger knä ska vara rakt över höger fot. Axlarna och höfterna ska vara i linje med varandra så att du inte tippar framåt. Använd rumpan och låren för att pressa dig tillbaka till utgångspunkten. Gör likadant åt andra hållet. Försök att klara av 16 repetioner med varje ben.

Benböjning på ett ben

Ställ dig på ett ben med höger ben böjt mot vänster knä, tårna ska peka ner mot golvet. Håll ut armarna rakt ut från kroppen för att hålla balansen. För den högra foten framåt med sträckt vrist. Böj vänster knä och sänk kroppen så mycket du kan, men inte mer än 90 grader. Håll positionen under fyra sekunder. Gör 12 repetitioner om du kan och gör sedan samma sak med andra benet.




Lyft för lårets insida
Ligg på vänster sida i en rak linje, låt vänster hand ge stöd åt huvudet. Böj högerbenet och placera foten framför vänsterbenet. Hela fotsulan ska vara i marken. Lyft vänsterbenet, låret ska lätta från mattan och benet ska hela tiden vara rakt. Andas ut när du lyfter benet och andas in när du sänker det.  Låt inte benet vidröra mattan utan lyft den återigen. Försök att göra 16 lyft med varje ben.


Läskande tips!

Något som är väldigt gott nu under varma sommardagar är att frossa i vattenmelon, men visste du att det går att frysa vattenmelon? Det är supergott! Går snabbt att fixa också. Bara att skära vattemelonen i lagom stora bitar och lägg sedan portionsvis i påsar så det är lätt att ta fram senare. Lägg in i frysen. Blir lite som glass och är riktigt smarrigt!


Dagens träning

Dag 1, vecka 1 med boken Kom i form, som jag nämnde i mitt tidigare inlägg. 6 övningar, som jag fick modifiera lite på grund av brist av pilatesboll.

1. Situps med böjda ben
Ligg på rygg med böjda knän, höftbrett isär och fotsulorna i golvet. Placera dina fingertoppar lätt vid sidan av huvudet. Var försiktig så att du inte använder fingrarna med att ta i! Dra in magen mot underlaget och håll den där under hela övningen. Andas ut medan du lyfter huvudet och axlarna från golvet, samtidigt som du spänner magmusklerna. Det ska finnas ett ordentligt utrymme mellan hakan och bröstet. Räkna till två och sänk sedan långsamt ner, samtidigt som du andas ut. Försök att göra 16 lyft.


2. Plankan
Ligg platt på mage. Ha överkroppens tyngd på armbågarna och sätt tårna i golvet. Kroppen och benen ska vara i en rak linje. Lyft upp kroppen från mattan. Dra in magmusklerna och musklerna i bäckenbotten och håll stilla. Ryggen ska vara rak, ingen rumpa som putar eller en rygg som svankar. Håll i 10 sekunder. Sänk ner kroppen mot underlaget och vila i 30 sekunder. Gör om övningen ytterligare 4 gånger. Målet är att så småningom klara att hålla positionen i 1 minut.



3. Situps med hälspark
Ligg på rygg, böj knäna och lyft benen i 90 graders vinkel. Lyft huvud och axlar från underlaget. Pressa samtidigt ländryggen mot golvet. Håll positionen och sänk ena benet mot golvet, med hälen först (jag tog tårna istället, kändes mer naturligt). Gör likadant med andra benet. Försök göra 16 repitioner.



4. Tricepspress
Sitt på kanten av en stol, bänk eller liknande, med händerna höftbrett isär bakom dig. Sätt fötterna i golvet med höftbrett isär. Ju längre ifrån fötterna är från stolen desto tyngre blir det. Håll ryggen rak medan du sänker rumpan mot marken med böjda armbågar som ska peka bakåt. Räta på armarna och återgå till startposition. Repetera helst 10 gånger om det går.



5. Dubbellyft med hantlar
Sitt på en stol, eller stå om du hellre vill det. Håll en hantel i varje hand (har du inte hantlar så fyll pantflaskor med vatten eller sand) och låt armarna hänga längs sidorna. Medan du andas in så lyfter du sakta armarna till axelhöjd. Håll i 2 sekunder innan du andas ut och sänker armarna. Försöka att göra 16 repetioner.



6. Pullover på boll
Ligg på bollen med axlarna och ha fötterna i golvet, höftbrett isär. Håll en hantel i varje hand. Glöm inte att hålla uppe höfterna. Andas in och sänk hantlarna bakom huvudet med raka armar. Håll en sekund och för sendan tillbaka hantlarna till utgångspunkten medan du andas ut. Försök att göra övningen 16 gånger.

Eftersom jag inte har någon boll så gjorde jag den liggande på golvet. Blev då ingen träning för rygg och mage, men armarna fick jobba lite i alla fall. Går även att göra övningen med en större hantel som på bilden.


Tillbaka med nya tag

Som ni kanske märkt så har det varit lite tyst här de senaste dagarna. Detta beror på att motivationen varit på extremt låg. Och då menar jag motivation för allt! Ingenting har lockat och jag har fått tvinga mig själv att göra något överhuvudtaget. Jag har mest legat och tittat på film dagarna i enda. Men nu så, nu känner jag faktiskt en förändring! Nu känns det som att jag är på G igen!

I förra veckan så köpte jag en träningsbok när jag var inne på Myrorna och kikade lite bland böckerna. Den heter Kom i form snabbt.



Verkar finnas många bra övningar och ska följa den nu i 4 veckor. Samtidigt så tänkte jag dela med mig av en del av övningarna och hur det går. Det bästa av allt är man endast behöver göra 6 övningar varje dag, med undantag för söndagar. Jag ska även försöka komma iväg till gymmet och köra lite kondition.


Träningsmusik


Hälsotips!


Mia Törnbloms bästa tips för att höja självkänslan

När det kommer till självkänsla så finns det oerhört mycket att skriva om. I det här inlägget tänkte jag berätta om Mia Törnbloms fem bästa tips för att du ska kunna höja din självkänsla.

1. Skriv ner tre bra saker om dig själv varje kväll. (t.ex. jag är bra på att lyssna, jag är en bra vän, osv.)
2. Tävla inte med andra, bara med dig själv.
3. Öva på att ge komplimanger till andra, och när du själv får en komplimang ska du säga tack.
4. Var förlåtande mot dig själv, det finns inga perfekta människor.
5. Öva på att tycka om dem eller det du ogillar.

Oj, kanske du tänker nu, hur ska jag kunna göra detta? Mitt råd är att ta en punkt i taget, du behöver inte göra allt på en gång. Börja med det du tycker att du vill ändra på först och när du fått in det ordentligt så lägger du till en sak till, tills dess att dessa fem steg är en naturlig del av ditt liv.


10 orsaker att dricka vatten

Något man ofta hör är att man ska dricka mycket vatten, men vad man däremot inte hör lika ofta är varför man ska det. Det är det jag ska ta upp i det här inlägget.



1. Träna bättre
Det räcker med att du förlorar 2%, ca 1-1½ liter, av vattnet i kroppen, så minskar prestationsförmågan med upp till 20%. Det är därför extra viktigt att man ser till att dricka tillräckligt även under träning.

2. Bli av med värken
Hör du till de som direkt tar en huvudvärkstablett när du har huvudvärk? Prova att istället dricka ett glas vatten. Det kan nämligen vara så enkelt att du har vätskebrist. Om du måste ta en tablett ändå så drick mycket vatten så kan du förhindra att få ont i magen istället.
Vid baksmälla så beror det oftast på att du är uttorkad så drick mycket vatten och för att motverka baksmälla dagen efter så drick mycket vatten innan sänggående.



3. Håll borta förkylningar
Om man dricker dåligt med vatten så torkas slemhinnorna ut, vilket gör dem extra mottagliga för infektioner och virus.

4. Gå ner i vikt
Är du ofta hungrig? Det kan vara kroppens sätt att tala om för dig att du behöver dricka vatten. Ofta misstas törst för hunger. Nästa gång du är hungrig prova att dricka ett glas vatten istället! Vill du förbränna kalorier genom att dricka vatten? Drick då isvatten eftersom kroppen då måste jobba för att omförvandla det till kroppstempererat.

5. Res utan problem
Blir du trött och får svullna ben under flygresan? Oftast beror det på att du druckit för dåligt. Den torra luften i planet gör att du torkar ut. För att motverka detta drick vatten varje timme och undvik alkohol och koffein under resan.



6. Hälsosammare tarm
Fibrerna behöver vätska för att kunna passera tarmen ordentligt. Dricker man istället dåligt så leder det till förstoppning.

7. Hud och hår
För att få vacker och hälsosam hud och hår behövs vatten. Vatten är minst lika viktigt för huden som krämer.

8. Hjärnan
För att hjärnan ska fungera ordentligt behöver den vätska. Dricker du dåligt så blir du trött, får sämre koncentrations- och koordinationsförmåga och sämre reaktionstid.

9. Förebygg njursten
Ökar du vätskeintaget så tunnas urinen ut, vilket motverkar att det bildas saltkristaller som i framtiden kan utvecklas till njursten.

10. Muskler
Du får snygga muskler av vatten. Musklerna består i första hand av vatten, vilket betyder att det är viktigt att dricka mycket vatten för att bibehålla snygga muskler.

Så hur mycket vatten ska man då dricka per dag? Kroppen gör av med ca 1 ½ - 2 ½ liter vatten per dygn, men eftersom man även får i sig vätska genom maten så brukar man tala om att ca 1 ½ liter per dag är lagom, mer om du tränar.


Bakis-tips!

Med tanke på att jag var ute igår så tyckte jag att detta inlägget passade bra, trots att jag inte är särskilt bakis själv. Jag är absolut inget proffs på detta ämnet, men genom åren har jag ju snappat upp en del och testat saker som fungerar.



Under kvällen/natten:
• Drick annat under kvällen mellan glasen med alkoholhaltiga drycker. (Lätt att glömma, jag vet)
• Ät något sent på kväll/natten, gärna precis innan du går hem. Jag mår bättre dagen efter när jag gör det.
• Drick ett stort glas med mjölk innan du går och lägger dig. Vatten går också bra, men mjölk är bättre.
 


Dagen efter:
• Drick mycket vätska! Kroppen är uttorkad så vätskebalansen behöver återställas.
• Ät även om du mår illa. Kroppen behöver näring, men bättre att äta en pizzza än ingenting alls.
• Försök att få lite frisk luft. Du är nog fortfarande lite bakis men känns ändå lite bättre.
• Frukt sägs lindra baksmälla, men inget som jag själv testat.



Bakismat:
Vi har väl alla något som vi alltid äter dagen efter. Oftast är det fet mat som man får ett sug efter - pizza, hamburgare. Min stående "bakismat" brukar bestå av ostbågar och Coca Cola.

Har du några andra tips på sådant som dämpar baksmällan? Vad har du för bakismat?


Examen

Idag så tar jag examen från  Handel och Service-utbildningen på komvux. Äntligen är det över! Har varit kul att komma till en så bra klass, jag har haft enorm tur, men samtidigt så ska det bli skönt att äntligen få vara ledig när jag är ledig. Inga mer läxor eller prov som hänger över en. Tjohoo! Nästan så man får känslan från när jag tog studenten, men bara nästan. Inget kan ju slå den dagen.

Nu till anledningen till att jag egentligen skriver detta inlägg. På grund av avslutningen och sedan fest med klassen så blir det dåligt med inlägg idag, som ni säkert förstår. Kommer igen med friska tag imorgon igen!

Ha en bra dag!

Affirmation

Genom att använda sig av en affirmation varje dag så kan du stärka din självkänsla. Det du ska tänka på är att inte krångla till det utan att hålla det kort och koncist. Det ska vara lätt att komma ihåg affirmationen utan fusklapp. (mer om affirmationer hittar du i ett tidigare inlägg)

När du väl kommit på en bra affirmation så säger du den till dig själv framför spegeln. Det kan vara jobbigt i början, vilket jag själv märkte. Det tog faktiskt ett antal försök innan jag ens fick ur mig orden. Men när du väl får fram orden så blir det lättare och lättare för varje gång, även om det känns konstigt i början.

Så här lyder min affirmation: "Jag duger som jag är och jag förtjänar att vara lycklig."



Upprepa någonting för dig själv ända tills det blir sant. Du ska ljuga ända tills det blir sant.
– Mia Törnblom


En tanke

Det här fick jag höra när jag gick kursen Stresshantering & Personlig Utveckling. Tycker att det stämmer väldigt bra och något som är värt att tänka en stund på vad det egentligen innebär. Är så lätt att bara se orden ibland när man istället ska fokusera på vad de egentligen betyder.

"Vision utan handling
är bara dagdröm.

Handling utan vision
är bara tidsfördriv.

Vison & handling
skapar verklig förändring."

Höger vs. vänster

Att vi är olika vet väl alla, men visste du att när det gäller tid beror på vilken hjärnhalv vi använder oss mest av. Det finns två typer av tänkare när det gäller att hantera tid, alltså vilken sida av hjärnan man använder mest. Den vänstra (starkt analytiska tänkaren) eller den högra (starkt holistiska tänkaren). Självklart är man lite av både, men oftast är man den ena mer än den andra.

Informationsbearbetning via vänster hjärnhalva - starkt analytiska tänkare

 Ytterst organiserade
♦ Överdrivet punktliga
♦ Planerar sin tid
♦ Gillar att använda tidsschema
♦ För dagbok/journaler
♦ Älskar "att-göra"-listor
♦ Upprörs av rubbade tidsscheman
♦ Lever med realistiska tidsramar



Informationsbearbetning via höger hjärnhalva - starkt holistiska tänkare

 Oorganiserade
♦ Har svårt att hålla tiden
♦ Håller inte reda på tiden
♦ Blir stressade av tidsscheman
♦ Tycker att rutiner begränsar
♦ Hatar "att-göra"-listor
♦ Har svårt att följa uppgjorda tidsscheman
♦ Lever med diffusa tidsramar



Jag är helt klart en analytisk tänkare, även om jag så klart har lite av den holistiska i mig också på vissa punkter.

Vilken är du?


Bättre självkänsla

Har du lätt för att tänka eller säga negativa saker om dig själv? Att du helt inte duger eller gör något tillräckligt bra? Eller du kanske bara säger det på skoj?

 

De negativa saker du säger om dig själv på skoj påverkar också din självkänsla negativt. Skojas det negativt om dig själv varje dag så självklart börjar du tro på det till slut, du påverkas omedvetet.

 

Även jag kan kläcka ur mig saker som: "vad dum jag är" "jag är ju helt dum i huvudet" "jag ser förjävlig ut" etc.

 

Något som faktiskt fungerar är att när man tänker eller säger negativt om sig själv är att ändra tanke, att till exempel säga/tänka "nej, det är jag inte alls". Kanske låter löjligt eller som en struntsak, men det fungerar. Jag använder mig själv av den tekniken (även om jag ibland glömmer). Varför nedvärdera sig själv istället för att vara stolt över sig själv och det man åstakommer?


Visste du...


Samlar du på dig vätska?

En del av oss, framför allt på sommaren, har lätt för att samla på oss vätska i kroppen. Men visste du att det fanns mat som har naturliga vätskedrivande egenskaper? Det finns faktiskt mer än man kan tro. Kanske är det så att man inte ens behöver ta någon vätskedrivande medicin utan faktiskt klarar sig med att endast äta mat på denna lista:

  • Jordgubbar
  • Sparris
  • Tomater
  • Melon
  • Morötter
  • Brysselkål
  • Havre
  • Tranbärssaft
  • Persilja
  • Selleri
  • Grönt te
  • Örtte









"Jag är bra - boken"

Just nu lyssnar jag på boken Självkänsla nu! med Mia Törnblom (kommer recension på den). I den pratar Mia om att det är bra att göra en "jag är bra"-bok för att att bli mer uppmärksam på saker man gör bra (vi tenderar ju att fokusera mer på det dåliga)  och vad vi är tacksamma över. Men även att skriva ner saker vi behöver hjälp med.

  • BRA - tre saker som varit bra med dig idag - saker du sagt eller gjort. Det behöver inte vara några stora saker och ibland kan det vara svårt att komma på något. Då räcker det att du skriver t.ex.: "Jag orkade ta mig upp ur sängen direkt när klockan ringde."
  • TACK - saker jag är tacksam över, istället för att fokusera på det man inte har eller sådant andra har. Att uppskatta de små sakerna i livet gör oss faktiskt mer positiva. Det kan t.ex vara: "tack för min familj", "tack för att det gick så bra på det där provet".
  • HJÄLP - här ber vi om hjälp inför morgondagen. Denna delen är till för att hjälpa oss att sova bättre i och med att vi ber om hjälp och därmed känner oss tryggare. Det är helt enkelt saker som känns jobbigt, är läskigt, våra farhågor osv. Det kan t.ex. Vara: "Hjälp mig att komma i tid till arbetsintervjun imorgon och att ge ett bra intryck."
  • MINDRE BRA - det sista du lägger till i boken och det sker 3-4 månader efter att man börjat skriva i boken varje dag.  Det kan vara sådant du inte gjort, som t.ex. be någon om ursäkt, inte ringt det där telefonsamtalet du skulle ha gjort. Viktigt är också att poängtera att du inte måste skriva något bara för skrivandets skull. Rubriken är helt enkelt till för din utveckling inte för att göra dig själv till en hackkyckling.

Här finns det inget som är rätt eller fel. Det är helt upp till dig vad du själv vill skriva. För bästa resultat så är det en bra sak att göra varje kväll innan man går och lägger sig. Men samtidigt så ska det inte heller kännas som ett krav att göra det slaviskt, då kan det bli jobbigt istället. Försök istället att se det som ett viktigt steg till bättre självkänsla.

OBS! Denna rubrik lägger du till först i listan för att inte avsluta dagen negativt. Listan ska alltså se ut så här: 1. Mindre bra. 2. Bra. 3. Tack. 4. Hjälp

Än så länge har jag bara skrivit i min "jag är bra"-bok i drygt en vecka, men det känns ändå som en bra grej att göra på kvällen innan det är dags att gå och lägga mig. Så här ser det till exempel ut om jag tittar i min bok:

Bra
Gav mamma en komplimang.
Fick med mig soporna ut innan jag åkte hemifrån.
Promenad med mamma och Johan (min bror).

Tack
Tack för att jag inte åt godis.
Tack för att Akilles (min katt) inte hoppade ut genom fönstret.
Tack för min familj.

Hjälp
Hjälp mig att stå emot godiset.
Hjälp mig att börja med affirmationer.
Hjälp mig att börja förbereda mig inför provet.


Ordet INTE´s betydelse

När man riktigt tänker efter, hur mycket använder man sig egentligen av ordet inte? Det är faktiskt helt hutlöst mycket man använder sig av det ordet. Tänker man till lite extra så har det ju faktiskt en ganska negativ klang.

Hjärna är uppbyggd lite så att den inte riktigt tar till sig vad man egentligen menar när man säger INTE utan det blir nästan som en uppmaning istället. Om någon t.ex. säger: Tänk INTE på en gul banan, vad tänker man inte på om den där gula bananen. Samma sak gäller när man vill ändra vanor. Jag kan ju ta mitt eget exempel med godisätandet. Istället för att säga: Jag ska INTE/får INTE äta godis så ska man istället byta ut det till det man vill uppnå som t.ex.: Jag är godisfri. På det viset "programmerar man om hjärnan lite. För säger/tänker man det första vad händer då? Jo, man vill ha det där godiset ännu mer. Detta är ett perfekt exempel på vad man kan "skriva" i det mentala rummet.

Så vad kan man då dra för slutsats av detta? Jo, försök att att använda ordet INTE så lite som möjligt. Dels låter man mer positiv, men framför allt så kan man åstakomma så mycket mera.

Sockerkoma

Jag som hade bestämt mig för att verkligen ta itu med godisätandet under långledigheten. Trodde att det skulle fungera. Men, nej, här sitter man nu i en sorts sockerkoma efter att ha både ätit godis och druckit apelsinläsk. I hate this! Jag ska säga det att det är ett rent helvete att leva med ett beroende, oavsett vad det är, att hela tiden behöva kämpa.

Det är inte bara en kamp att stå emot utan det är även alla lögner och ursäkter jag kommer med. Det göms undan godis (trots att jag faktiskt bor ensam!) och ringer mamma när jag står i affären och hon säger: "du köper väl inte godis nu?", så säger jag "nej", väl medveten om godispåsen som ligger i kassen i just det ögonblicket. Det har blivit en sådan lätt sak att ljuga om och det gör det ännu svårare att sluta. Men nu, nu får det vara nog med alla lögner, allt smusslande och ätande. Det är hög tid att jag tar tillbaka makten!

Acceptera dig själv

När det gäller självbilden så handlar det inte bara om att se den vi verkligen är utan också om att acceptera både sina bra och dåliga sidor. Sanningen är den att de egenskaper vi ogillar hos andra och att vi faktiskt känner igen dem beror på att det är sidor vi har själva men inte accepterar hos oss själva. Här kommer en övningen om att acceptera sig själv:



ATT ACCEPTERA SIG SJÄLV

Några tankar först:

♥ Att acceptera hela sig själv, såväl sin sol- och skuggsida, innebär att vi slutar att lägga ner massor av energi på att förneka helar av oss själva.

♥ Är vi upptagna med att upprätthålla en önskvärd fasad har vi lite energi över för självläkning och utveckling.

♥ För att inte fastna i en ond cirkel av stress och ohälsa behöver du inse att det är okey att tycka om dig själv så som du ser ut/ är NU. Nuet är det enda ögonblicket som du kan tycka om dig själv.

♥ Du behöver acceptera dig själv innan du kan uppnå verklig förändring.

♥ Acceptera betyder inte resignera.

♥ Att acceptera sig själv handlar om att helt enkelt betrakta sig själv som man är, utan att sätta etiketter med "Förbjuden tanke" eller "Förbjuden känsla" på sina erfarenheter.

Skriv nu ner de egenskaper och sidor (fysiska och psykiska) hos dig själv som du inte accepterar.

Försök att acceptera varje egenskap som du skrivit ner. Upprepa tyst eller högt, för dig själv: "Jag accepterar att jag ..................", och nämn varje egenskap du skrivit. Repetera accepterandet av varje karaktärsdrag tre gånger. Försök att verkligen gå in i meningen så att du känner att du accepterar dina egenskaper.

Många gånger är accepterandet en förutsättning för verklig förändring.

Vi undviker att ha förutfattade meningar om hur vi bör tänka eller känna. Vi försöker bara vara öppna och acceptera våra känslor och tankar som de är.



Jag vet inte hur det är med dig men ofta tänker jag att jag borde tänka si eller så och att jag bara är dum om jag känner på ett visst sätt. Att det inte är okey helt enkelt och det mår jag ju inte bra av egentligen. För visst ska man tycka om sig själv med brister och allt?


Box

När man tränar box så innebär det en rad slag i olika kombinationer och i olika tempon. En del kör även med sparkar. Detta ger träning i kondition, styrka och smidighet. Perfekt träning om du har svårt att få in tillräckligt många olika träningspass under veckan.



Min egen erfarenhet av box:
Jag tycker att box både är bra och rolig träning. Eftersom jag sällan visar irritation eller ilska så är detta ett perfekt träningssätt att få ut aggressioner på. Det som jag ser som ett stort plus är att man tränar många muskler samtidigt. Jag minns att efter första gången jag testade box så hade jag ont i muskler jag knappt visste att jag hade! Ett minus är dock att man måste ha en sparrningsparter, men har man inget emot att sparra mot någon man inte känner så är det så klart inget problem.


Edorfinkickar i vardagen

När du helt plötsligt måste sluta träna, så går du miste om den endorfinkick  (endorfin=kroppens eget morfin, lyckohormon) som du vanligtvis är van att få genom din träning. Men det finns så klart andra saker som också kan ge dig de endorfinkickarna du är van vid att få och även behöver.  Exempelvis:

§ Ett gott skratt - t.ex. ha roligt med dina vänner, se en komedi som ger mycket skratt.
§ Närhet och beröring från andra människor.
§ Meditation - minskar stressen och gör dig mer medveten, vilket gör att du har lättare till skratt.
§ Sömn - har du sovit dåligt så är det lätt att bli lite grinig istället för att ha nära till skratt.
§ Mörk choklad
§ Spännande spel - t.ex. kubb, det brukar leda till en hel del skratt (så vida man inte tar spel på allför mycket allvar)
§ Akupunktur

Finns så klart en massa olika saker som frigör endorfiner, beroende på vad man tycker om att göra. Det är bara fantasin som sätter gränser!


Stärk din självbild

Enligt Sören Kirkegaard (1813-1855), så behöver man tänka på dessa punkter för att kunna stärka sin självbild. Tycker själv att det låter väldigt vettigt.

§ Ta reda på vem du är, vad du verkligen vill och lev sedan utifrån dina övertygelser, utan att bry dig om vad andra tycker.

§ Fokusera på dina starka sidor, dina bästa upplevelser och hur du har lyckats besegra en svårighet.

§ Var uthållig och genomför de beslut du fattat.

§ Lär av erfarenheterna och gå vidare.

§ Gör det bästa av dina förmågor, gläds över dina framsteg utan att jämföra dig med andra.

§ Tyck om dig själv, acceptera dina svagare sidor och plocka fram de bästa.


Visste du...


Avslappning och mental träning för ett rikare liv - Eva Johansson

Fick en fråga från Mathilda om skivan jag använder vid avslappningen finns att köpa någonstans. Var mycket svårt att hitta något ställe där man endast kan köpa CD:n, oftast ingår boken.

Jag hade turen att få tag i min begagnad genom en som gått kursen innan mig. Det jag kan rekommendera är att först kolla tradera, blocket och lycknis om det kan finnas begagnat där. Finns att köpa på på bokus och adlibris, men då ingår boken. Däremot så går det att köpa endast skivan genom Eva Johanssons egen hemsida.

Personliga värderingar

Syftet med den här övningen är att göra sig själv mer medveten om vad som är viktigt för en i livet. Nedan så finns det åtta olika alternativ på hur man kan leva sitt liv. De kan även ses som åtta olika mål eller önskningar. Uppgiften gick ut på att rangordna dessa efter hur pass viktiga de är för dig.

Det finns ingar "rätt eller fel" i den här övningen utan du utgår bara efter dig själv! Fundera lite över resultatet. Lägger du energi på sådant som är viktigt för dig? Är det något du vill ändra redan nu? Rangordna från 1 till 8, där 1 är det viktigaste.

Levnadssätt:

♥ Ett bekvämt liv med goda inkomster.

♥ Ett spännande liv med mycket omväxling.

♥ Familjetrygghet - att veta att man har en familj där man känner ömsesidig trygghet.

♥ Frihet och oberoende att bestämma över sitt liv.

♥ Inre harmoni och tillfredsställelse.

♥ Kärlek - ett tillfredsställande kärleksförhållande till en annan vuxen.

♥ Självförverkligande - känslan av att ha förverkligat sig själv.

♥ Respektfulla och förtroendefulla relationer med flera vänner.


Mer än bara ord

Vad accessoerar ni med dessa ord? Det är ord de flesta (jag inräknad) använder utan att egentligen fundera över vad de innebär. När jag kursen Stresshantering & personlig utveckling så fick jag en jättebra, men rätt svår övning och den tänka jag nu dela med mig av.

Vad är då syftet med övningen? Jo, det är att finna/återuppväcka en positiv känsla du redan har en erfarenhet av.
Den känslan kan du använda dig av i visualiering.



Fundera över vad som ger ditt liv mening genom att minnas eller fantisera om vad som gör att du upplever:


GLÄDJE                 SKÖNHET

LUGN                    UTVECKLING

ENERGI                 INSPIRATION

GEMENSKAP          TILLFREDSSTÄLLELSE

HARMONI              SJÄLVTILLIT


RSS 2.0