Superfoods - del 1

Påbörja en liten serie om superfoods. Vad är superfoods kanske du undrar? Jo, det är mat som innehåller sådant som är extra bra för dig. Kan vara sådant som är livsnödvändigt, håller dig ung eller kanske minskar risken för vissa sjukdomar.

§ Broccoli - Innehåller högt med kalcium, vilket är kopplat till viktnedgång. Broccoli är också rikt på vitamin C, som faktiskt underlättar upptagningen av kalcium. Denna grönsak innehåller även folat, fibrer och vitamin A.

§ Apelsin - En apelsin innehåller 10 gånger mer vitamin C än apelsinjuice.

§ Kalkonbröst - den bästa och fettsnålaste källan för protein.

§ Pumpa - är kalorisnålt och rikt på fibrer.  Pumpa råkar också ha höga nivåer av karotenoider  som hjälper till att slå de negativa effekterna av åldrande.

§ Havre - sägs hjälpa till att reducera risken av att utveckla kranskärlssjukdomar.  Havre kan hjälpa till att hålla blodsockret lågt och håller dig mätt längre.


Musiktips!

Den här låten brukar jag alltid lyssna på när jag slappna av i varmt bubbelbad. Perfekt låt för det! Det känns lite som att man flyter runt lite bara genom att lyssna på den.


Kreativ visualisering och affirmation

Detta är ord som man ofta hör inom personlig utveckling men vad är det egentligen? Det tänkte jag ta upp lite kort i det här inlägget.

Kreativ visualisering
Du använder din föreställningsförmåga och fantasi för att skapa en bild i sinnet av något som du vill ska manifesteras. Du vill att detta ska bli en verklighet i ditt liv. Sedan fortsätter du att fokusera positiv energi på denna bild till dess den blir en objektiv verklighet.

Affirmation
Affirmationen är en av de viktigaste beståndsdelarna inom kreativ visualisering. Att affirmera innebär att bekräfta, att ge kraft. En affirmation är ett starkt positivt uttalande om att något redan är. Det är ett sätt att ge fast form åt det du föreställer dig.

Hur gör jag en affirmation?
§ En affirmation är alltid formulerad i nutid. Den ÄR redan!
§ En affirmation är positiv.
§ En affirmation är kort och enkel.
§ En affirmation är rätt för dig. Den är stödjande, utvecklande och nära dig.
§ En affirmation är sann och värd att tro på.

En affirmation kan du antingen upprepa för dig själv då och då under dagen, framför spegeln eller under din avslappning!

Core

Det bästa jag någonsin börjat med när det kommer till träning så är det core.

Det innebär att man tränar bålen, dvs rygg och mage. Det är det viktigaste man kan träna eftersom man kan få mycket problem med värk om man har försvagade bålmuskler. Det hjälper inte heller att bara träna mage eller rygg. Både är lika viktiga eftersom det ger en styrka och stabilitet runt om.



Effekter av att träna upp musklerna runt bålen genom core:
§
Smidigare kropp
§ Bättre hållning
§ Ökad fettförbränning
§ Skadeförebyggande
§ Ökad styrka
§ Stabilitet
§ Minskad risk för smärta i nedre rygg

Mina egna erfarenheter av core:
Jag kan säga att jag hade lite förutfattade meningar om core, eller om gruppträningar i allmänhet. Trodde att det skulle vara tråkigt, att jag skulle vara alltför medveten om alla andra och att jag skulle tycka det var pinsamt att inte klara lika mycket som "alla andra". Men jag blev positivt överraskad! Det var faktiskt rätt kul och jag kände att jag faktiskt pushade mig själv lite extra  på grund av att det var gruppträning.
Innan jag började med core så hade jag mer eller mindre jämt en molande värk i ryggen, framför allt i övre delen av ryggen, från nacken. Jag hade också problem med domningar i ryggen. När jag började köra core regelbundet så försvann domningarna och med värken är det mycket bättre också.

Jag kan verkligen rekommendera dig att testa om du har problem med rygg och nacke, om det nu inte beror på en skada, då ska du så klart rådfråga en läkare innan så du vet vad du kan och inte kan göra.

Handlingsplan

Har du ett specifikt mål eller dröm som du vill uppfylla? Då är detta inlägget för dig!

När jag gick kursen Stresshantering och personlig utveckling så fick vi i uppgift att göra två stycken handlingsplaner. En mycket bra grej att göra upptäckte jag för man får verkligen ner vad man vill och vad man måste göra för att uppnå det man vill. Det hela blir mer konkret istället för bara en tanke och en dröm eller vilja.



Personlig handlingsplan

Tänk på att göra en handlingsplan per mål, annars kan det lätt bli rörigt eller att man glömmer att ta med något. Något som man också ska tänka på är att skriva i presens (nutid)!

♥ Ditt mål ska vara tydligt och kortfattat beskrivet
♥ Din väg hur du når målet ska vara beskriven
♥ Dina konkreta exempel finns med (t.ex. om du bestämt dig för att förbättra din kost så skriv hur mycket frukt och grönsaker du ska äta/dag och vad du eventuellt ska utelämna)
♥ Ditt startdatum och slutdatum ska vara tydliga
♥ Du anger hur du tänkt mäta resultatet
♥ Du anger hur du tänker utvärdera resultatet
♥ Du berättar hur du tänker dig din belöning

Du avslutar din handlingsplan med att lägga till din målprogrammering/visualisering. Hur det ser ut och hur det känns att nå målet.

Har du gjort något liknande? Skriv gärna och berätta!

Bloglovin'

<a href="http://www.bloglovin.com/blog/2567222/all-about-health?claim=vmzmamyuetn">Följ min blogg med bloglovin</a>

Update: sockerberoendet

Sist jag skrev något om mitt sockerberoende så hade jag hållt upp med godiset (som är mina stora sockerdrog) i nästan 4 hela dagar. Senare samma dag så åkte jag dit. På vägen hem från skolan köpt jag godis. Fick jättedåligt samvete, men nästa dag åt jag åter igen godis och även dagen efter det och dagen efter det osv... Så höll det på i nästan två veckor.

Nu har jag varit godisfri i nästan två dagar och det känns jättebra så här långt. Var och handla förut och visst var jag lite frestad, men det varade bara ett ögonblick. Kom därifrån utan godis och jag är riktigt stolt över det. Det kan låta lite för er som inte är i samma sits som jag, men det är en enorm prestation. Ett steg i rätt riktining helt klart!

Avslappning del 3: Tips vid avslappning

Det är lätt att ge tipset att träna avslappning när man är stressad, men ibland kan krävs det lite mer än så. Ibland behöver man helt enkelt lite tips.

§ Muskelär avslappning (när man lär känna skillnad på en spänd och en avspänd muskel) är bra att börja med när man är nybörjare för att veta vilka muskler man faktiskt har spänningar i. Ibland kan man gå och vara spänd i muskler man inte ens visste att man var spänd i. Gå sedan över till andra avslappningar då man inte spänner muskler. Man kommer då djupare ner i avslappningen.



§ Vid sömnproblem så kan det vara en bra idé att lägga avslappningen precis innan man ska sova. Helst så ska man så klart slippa att gå upp efteråt så att man lättare somnar. Kan dock ge motsats effekt för vissa, så det gäller att testa sig fram.



§ MP3-spelare/Ipod/mobilen är ett bra ställe att lägga över avslappningsövningarna på. På så sätt kan man lätt ha med sig dem överallt. Dessutom är det smidigt att använda om man kör avslappningen innan läggdags.



§ Rutiner, rutiner, rutiner. Det är jätteviktigt att få in en bra rutin annars är det oerhört lätt att glömma bort det (vilket jag själv märkt) och även att skjuta på det för att man "inte har tid". Kanske man kan planera in en viss tid varje dag då man gör avslappning? Eller kanske på kvällen innan man går och lägger sig? Kanske till och med krävs att man ställer ett larm i början för att komma in i en bra rutin.

§ Ta dig tid. Gör avslappningen till din egen tid, en tid där du får tid att hämta nya krafter eller en chans att få den där goda nattsömnen du behöver.

§ Har du spikmatta? Då har jag ett tips. Kombinera spikmatta och avslappning. Dels så sparar man tid genom att göra båda samtidigt men även så kan avslappningen bli djupare plus att spikmattan har många bra egenskaper.



Finns en rad möjliga effekter av att träna avslappning också som jag skrivit om tidigare (klicka på länken för att komma dit).

Bob Greene's tre frågor

Känner du att du behöver gå ner i vikt? Då är detta inlägget kanske något för dig. Enligt hälsocaochen Bob Greene (har synts flertalet gånger i The Oprah Show) så finns det tre viktiga frågor att ställa sig.



§ Varför är jag överviktig? Svarar du: "för att jag gillar chips, pizza, godis", tänk efter noga. Vad är den RIKTIGA orsaken? Kanske för att döva ångest? Är du uttråkad, stressad? osv. Vad är DIN orsak?

§ Varför vill jag gå ner i vikt? Beror det kanske på att du ska på en klassåterträff,  bröllop eller kanske finns det påtryckningar från familjen? Ja, detta kanske kan få dig att komma igång, men det kommer inte att hålla i längden. Du ska istället göra det för hälsan skull, att du vill ha ett bättre liv. Kanske har du fått följdsjukdomar på grund av din övervikt eller kanske ligger du i riskzonen för att utveckla t.ex. diabetes eller/och hjärtproblematik. Det gäller helt enkelt att ha rätt tanke bakom för att det ska bli bestående.

§ Varför har jag inte lyckats? Detta beror på att du inte har identifierat och arbetat med den verkliga orsaken bakom ätandet. För att kunna ändra ett beteende, så måste du först ta itu med det VERKLIGA problemet annars är du snart tillbaka i samma dåliga vanor igen.


Citat om personlig utveckling

" Ta reda på vem du är, vad du verkligen vill och lev sedan utifrån dina övertygelser, utan att bry dig om vad andra tycker.

Fokusera på dina starka sidor, dina bästa upplevelser och hur du har lyckats besegra en svårighet.

Var uthållig och genomför de beslut du fattat.

Lär av erfarenheterna och gå vidare.

Gör det bästa av dina förmågor, gläds över dina framsteg utan att jämföra dig med andra.

Tyck om dig själv, acceptera dina svagare sidor och plocka fram de bästa."

Sören Kirkegaard (1813-1855)

Det mentala rummet

Vid avslappning så talar man om något som kallas för det mentala rummet. Det är där du hamnar när du är riktigt avlappnad. Där är du fri att vara dig själv och låta dina känslor få flöda fritt. Det behöver inte vara just glädje eller lugn du känner i det mentala rummet utan det kan också vara ett ställe där du kan bearbeta t.ex. sorg.

Så vad innehåller då det mentala rummet?
Det är olika för alla vad som finns i det mentala rummet eftersom det faktiskt är olika för oss alla vad som gör oss lugna och trygga. Vad som är en rofylld plats för en person kanske inte är det för någon annan.

Det ska dock innehålla dessa tre punkter:
♥ En energikälla - t.ex. sol, eld, ljus, vattenfall m.m.
♥ En bekväm plats - t.ex. vilstol, säng, strand m.m.
♥ Något stort att "skriva på". Med det menar jag t.ex. sandstrand, himmel m.m., bara fantasin sätter gränser.



Detta används vid affirmationer, dvs när man försöker ex. bryta vanor genom att föreställa sig resultatet. Jag kan ge er ett exempel: "Skriv" "Det är underbart att vara godisfri" på stenen, i sanden eller vad ni nu har i ert mentala rum. På så vis kan man säga att man programmerar om hjärnan till något man vill åstakomma. Läraren jag har i stresshantering & personlig utveckling slutade röka på det här sättet, så det fungerar.

Jag hade hittat mitt mentala rum redan efter att ha gjort avslappningen några gånger och det var innan läraren ens hade börjat tala om det här med mentala rum.

Så här ser mitt mentala rum ut:
Ett vattenfall med en ganska stor pool (eller vad man ska kalla det) nedanför. Runt omkring finns det stora stenar på sina ställen och precis bakom vattenfallet finns det en avsats i själva berget där man kan sitta. Runt omkring finns det mycket grönska. Alltid när jag hamnar där så flytter jag omkring på rygg i en lång, tunn klänning. Ibland skiner solen och ibland är det mörkt.

Har du ett mentalt rum? Hur ser det i så fall ut? Om du inte har det, hur tror du att det skulle se ut?


Bokköp!

Idag var jag inne en sväng på Myrorna i Skövde, där jag bor, och kikade lite bland böckerna. Hittade då en bok som jag tror att jag kommer att ha en väldig nytta av att ha läst - Sockerbomben - bli fri från ditt sockerberoende av Bitten Jonsson & Pia Nordström.



Just nu läser (lyssnar) jag en annan bok, men denna står på tur och när den är läst så kommer det en recension på den.

Vill du veta mer om sockerberoende? Gå in på Sockerberoendets Riksfördbund, där kan du bland annat ladda ner en broschyr.

Träningsmusik

Detta kanske inte är en låt där man egentligen tänker på träning det första man gör när man hör den. Men jag tror den skulle passa perfekt till någon följsam dans och även till pass som yoga.


Unna dig egen-tid

Efter en dag på jobbet eller skolan, med människor omkring sig, så känner jag alltid att jag behöver lite egen-tid. Det tror jag att de flesta känner.



Det behöver inte vara lång tid egentligen utan bara en stund att få vara helt ensam utan distraheringsmoment. En stund för avkoppling, t.ex.:

§ Ett varmt bad med mycket bubblor, tända ljus och lite lugn och stillsam musik.
§ Läsa en tidning eller bok.
§ Lyssna på musik.
§ Träna avslappning
§ Drick, exempelvis, en kopp te utan att egentligen göra något annat.
§ Ta dig till en plats du tycker om där du bara kan vara.
§ Snöra på löparskorna och ge dig ut och spring ensam. (eller annan träning där du får vara ensam en stund)
§ Ha lite hemmaspa med ansiktsmask, hårinpackning, måla naglar m.m.

Vad brukar du göra när du behöver lite egen-tid?

Hur gammal är du...egentligen?

Vad dinn kronlogiska ålder är och vad din verkliga ålder är, är två helt skilda saker. Vi kan alla säga att jag är si och så många år, men det viktiga är hur gammal vi verkligen är. Hur gammal vi är på insidan. Det vi äter, våran hälsa och stress är några av de faktorerna som avgör hur vi egentligen mår och hur gamla vi egentligen är.

Har du sett The Oprah Show känner säkert igen Dr. Oz och Dr. Roizen, som medverkat ett antal gånger i programmet. På deras sida så kan du göra ett test, The Real Age-test, med en rad frågar om kost, träning, sjukdomar mm.



När du sedan fyllt i alla uppgifter så får du fram sin verkliga ålder och även vad du gör bra och mindre bra inom varje område. Du får även tips på vad du kan förbättra och vad du kan göra.

Mitt resultat visade att jag är cirka 3 år äldre än min kronologiska ålder. Alltså finns det en del att förbättra. Men jag ser det bara som något positivt för jag har ju ändå en utgångspunkt nu.

Vågar du ta reda på din egentliga ålder?


Avslappning del 2: Möjliga effekter vid avslappning

När man tränar avslappning så ger det endel effekter. Vissa bra och vissa dåliga. Kan ju tillägga att de dåliga effekterna går över när man tränar avslappning regelbundet. Vad man också upplever för effekter är så klart olika för alla.



♥ Trötthet - framför allt om man redan är trött och sover dåligt, så kan man bli ännu tröttare efter avslappningen. Detta går dock över, eftersom avslappningen i sig gör att man sover bättre.

♥ Lugnare - man blir lugnare och mindre stressad.

♥ Värre spänning - jag är inte själv någon som upplevde detta, men vissa kan känna sig mer spända i början.

♥ Huvudvärk - detta beror på att späningar man har i nacke och axlar släpper, vilket ger huvudvärk. Detta går dock över.

♥ Rastlöshet - vissa kan känna en rastlöshet under själva avslappningen. Ett tips är att träna eller ta en kort promenad precis innan.

♥ Nya tankar - helt nya tankar kan ploppa upp under avslappningen. Det kan också vara gamla minnen som man helt plötsligt kommer att tänka på.

♥ Man kan i början känna en stress över att göra avslappningen för att man lägger tid på den istället för att göra annat som måste göras. Här gäller det att prioritera!

♥ Acceptans - man inser att det är okey att ta det lugnt.

♥ Värderar - man kan börja värdera rösten på cd:n och/eller sina egna prestationer. Mitt tips till det sista är att bara låta dig själv vara, du kan inte tvinga dig själv att slappna av utan låt det bara komma.

♥ Lättare att somna - har du svårt att somna så kan det vara en bra idé att göra avslappningen precis innan du går och lägger dig. Lägg över övningen/övningarna på din mobil/mp3/ipod så slipper du gå upp när du är klar.

♥ Man kan få olika effekter beroende på var man gör avlsappningen - det kan till och med vara så att det faktiskt är lättare borta än hemma.

♥ Tar mig tillbaka till nuet - man blir mer uppmärksam på omgivningen.

För den som är intresserade så kan du ladda ner en avslappningsövning helt gratis och lagligt, så kan du prova om det är något för dig. Mitt tips är dock att verkligen ge dig själv tiden att göra det under minst två veckor för att du ska hinna märka den positiva effekten.

Träningsmusik

Kan bli annat än danssugen när man hör den här låten? Passar perfekt till pass som Zumba.


Avslappning - del 1: Träna avslappning

Stressade är vi alla ibland, men det finns stunder då man behöver hjälp med stressen. En bra hjälp, som jag själv tycker fungerar jättebra, är att träna avslappning.

I början kan man tycka att det känns lite konstigt och ovant och man kan istället ha svårare att slappna av. Ett tips är att inte tvinga sig själv att slappna av utan bara låta det komma utan tvång. Fungerar det inte första gången så ge inte upp utan försök igen!



Den skivan jag använder mig av hemma heter Avslappning och mental träning - för ett rikare liv av Eva Johansson. På den skivan finns det 6 spår. 

Spår 1 är en muskelär avslappning där man lär sig känna skillnad på en spänd och en avspänd muskel genom att först spänna t.ex. en hand för att sedan slappna av i den. En mycket bra övning att börja med eftersom man då kan upptäcka spänningar i kroppen som man inte visste att man gick och bar på.

Spår 2 är det inre rummet, även kallat det mentala rummet.

Spår 3 är självbildsträning. Detta spåret kan hjälpa dig att stärka din egen självbild.

Spår 4 är framtidsbilder. Det vill säga att det handlar om affirmationer.

Spår 5 är om att säga nej lugnt och bra. Bra för de som inte kan säga nej utan alltid måste ställa upp på alla jämt utan tanke på sin egen mentala hälsa. 

Spår 6, det sista spåre,t heter din inre lärare.

Nästa del kommer att handla om effekter vid avslappning. Kommer även inlägg om det mentala rummet och affirmation.

Löpning + powerwalk

Det har varit lite dålig update här några dagar, som ni kanske märkt. Detta beror på att jag för tillfället studerar (i en månad till) och har haft prov att plugga till.

Idag har det blivit träning i form av kombinerad powerwalk och löpning. Jag har aldrig tidigare hållt på med löpning, men jag känner att det är på tiden att jag får upp min kondition. Och jag kan lova att den kondition jag har är näst intill obefintlig. Att jag ens orkar spring 1/3 av sträckan som jag gör nu är en bedrift för mig. Men jag kan bara se positivt på det för nu kan det ju bara bli bättre! Vore kul om man kunde skaffa sig en löparkompis också så blir det roligare att ge sig ut.



Dagens träning:
Promenad till och från skolan (sammanlagt 6 km)
1/3 sträcka löpning och 2/3 powerwalk (sammanlagt 3,5 km)

Dagens förbränning (genom promenad och träning): 616 kalorier


Bodybalance

Bodybalance är en blandning av yoga, tai chi och pilates, där man tränar styrka och rörlighet. Varje pass avslutas med stretching och avslappning.

Detta ger Bodybalance:
§
Stärker dina mag- och ryggmuskler.
§ Du blir starkare och smidigare i hela kroppen.
§ Förbättrar sin rörlighet och balans
§ Förbättrar hållningen.
§ Minskar stress och spänningar.
§ Ökar koncentrationsförmågan och den mentala närvaron.



Innan jag testade bodybalance så kan jag villigt erkänna att jag hade totalt förutfattade meningar. Jag trodde att det var helt och hållet som yoga (som jag ens testat då!) och att jag skulle tycka att det gick för långsamt. Men jag blev glatt överraskad och redan andra gången så märkte jag skillnad vad gällde styrkan i framför allt benen. Avslappningen i slutet ser jag dessutom som ett jättestort plus och som ett bra avslut på passet. Jag rekommenderar alla att åtminstone testa, även om jag vet att det inte är för alla, men du kan faktiskt bli lika överraskad som jag.


Skratta mera!

Att skratta mycket vet vi väl alla är nyttigt, men vad är det egentligen som händer i kroppen när vi skrattar och vad har skrattet för effekter? Först tar jag upp vad som händer i olika delar av kroppen och efter det psykologiska och sociala effekter.

Detta händer när du skrattar!

Hjärnan
Skrattet utgår från hjärnans lustcentrum. När vi får lust att skratta går signaler till hypofysen som stimulerar bildandet av hormoner, band annat dopamin och endorfiner (lyckohormoner). Endorfiner dövas smärta och gör oss mer harmoniska.

Ansiktet
Signaler går till skrattets muskler i ansiktet och drar mungiporna bakåt.

Struphuvudet
Struphuvudets muskler och stämbanden spänns när vi skrattar högt.

Lungorna
Andningens muskler i bröstkorg, mellangärde och bukvägg sätts i arbete och lungorna ventileras. Ett rejält skratt slungar ut luft med över 100 km/tim.

Hjärtat och blodomloppet
Pulsen ökar från ca 70 till ca 120 slag i minuten. Blodtrycket stiger tillfället men sjunker sedan under sin normala nivå. Blodet strömmar snabbare genom kroppen.

Matsmältningsorganen
Magmusklerna dras samman och stimulerar då tarmarnas rörelser så att att matsmältningen påskyndas.

Musklerna
Många av kroppens muskler dras samman när vi skrattar. När de sedan slappnar av känner vi välbefinnande.

Immunförsvaret
Kroppens motståndskraft stärks genom att antalet vita blodkroppar ökar.



Psykologiska effekter

Skratt...

* ... stärker självförtroendet
* ... minskar hämningar
* ... minskar risken för utbrändhet
* ... ökar kreativiteten
* ... förbättrar problemlösningsförmågan
* ... ökar mängden av kroppens "lyckohormoner" (endorfiner)
* ... minskar oro, nervositet och ångest
* ... ger bättre humör
* ... ger god självdistans
* ... ökar koncentrationsförmågan
* ... ger en känsla av att vara närvarande i nuet
* ... ger ökad livskvalite
* ... förbättrar inlärningsförmågan
* ... frigör vår personliga potential

Sociala effekter

Skratt...

* ... förbättrar människors relationer
* ... minskar konflikter
* ... är "isbrytare" och gör att människor kan "mötas"
* ... ökar vår sociala förmåga
* ... ökar vår attraktionsförmåga

Rättelse

I mitt inlägg om krom-tabletter så skrev jag: "45 kr + frakt för 90kr". Det ska vara 90 dagar och inget annat!

Tips för att skapa motivation

Jag tänkte dela med mig av ett tips på hur jag håller uppe motivationen när det gäller mitt mål att gå ner i vikt. Detta kanske inte funkar för alla men helt klart värt ett försök. Jag har satt upp en gammal bild på mig själv på kylskåpet som jag ser varje gång jag går dit. Det ger en extra tankeställare innan man stoppar i sig något onödigt. Har även satt upp en bild med bikinis eftersom mitt mål är att komma i en till sommaren. Inser så klart att jag inte kommer att se exakt ut som på bilden eftersom kroppen faktiskt förändras med åren, men ändå ett bra sätt att få motivation på. Mitt främsta mål är ändå att få en mer häslosam kropp, inte att bli supersmal.

(Bilden är tagen när jag gick ur 9:an, 1999)







Hur gör ni för att hålla igång motivationen?

Dag 4

Jag är nu inne på min fjärde godisfria dag och det känns faktiskt hur bra som helst! Helt otroligt att jag faktiskt inte känner det minsta sug efter socker. Fast jag brukar falla dit på eftermiddagen så jag ska inte ropa hej än. Men otroligt bra känns det ändå. Det brukar bli lättare när man lyckats hålla sig ifrån det några dagar. Jag försöker att inte tänka att jag aldrig mer kommer att äta godis för det är oftast då jag faller dit. Försöker helt enkelt att ta det en dag i taget!

Läsarfråga

Jag fick en fråga från Renée, en av mina läsare och jag tänkte att det kunde vara något som kanske någon annan också vill veta.

Läsarfråga:
Jag har en fråga, du vet sån där sak som man kan sätta på magen. Som brukar vara med på tv shop, ingen aning vad den heter men den typ vibrerar och så säger dom att de blir skillnad inom en kort tid. Vet du om dom hjälper ? För jag är jättesugen på att köpa en men dom kostar ändå 500 så känns ovärt om den inte hjälper ? Jag vill inte ha den för att få muskler utan mera för synes skull. Alltså få en finare mage.

Jag har själv inte haft någon erfarenhet av en abtronic, som dessa heter, så något klart svar kan jag inte ge dig. Men jag har själv väldigt svårt att tänka mig att dessa faktiskt skulle fungera.
Eftersom jag vet så lite om den så har jag googlat lite om den och hittat lite delade meningar om den. Vissa tycker den är bra, medan andra inte gör det.



Några negativa kommentarer var dock dessa:
"Abtronic gör att man svettas mer, mycket vätska försvinner alltså ur kroppen vilket gör att magrutorna syns mer. Men så fort man dricker något jämnar vätskebalansen ut sig och man ser likadan ut som man gjorde i början."

"Jag var hos en kompis och testade hans Abtronic, men jag fick typ senadrag i magen efter bara några sekunder och var tvungen att ta av mig bältet. Hade jävligt ont resten av dagen."

"Det funkar inte. Det enda som händer är 2 klockbatteri som skickar ut ström i kroppen. Jag kände en gång nästan som ett knivhugg när jag använde den. Kändes hela vägen från magen upp till hjärtat så den är inte bra och hjälper inte ett skit. Situps är bättre."

Vad kan jag då dra för slutsats? Tvivlar fortfarande att den fungerar. Jag tror betydligt mer på att satsa på vanliga och sneda situps istället. Kroppen behöver träning för att må bra. Framför allt mage och rygg för att förhindra framtida ryggproblem orsakade av försvagade bålmuskler.

Träningsmusik

Den här låten kör vi vid stretching på Bodybalance-passen och den passar oerhört bra till det. Varenda gång jag gör låten riktigt längtar jag efter att få köra lite Bodybalance!


Den 3:e dagen

Jag måste säga att jag faktiskt är riktigt stolt över mig själv. Jag är nu inne på den 3:e godisfria dagen. Det kanske inte låter så mycket men för en som är sockerberoende så det en prestation! Har dock blivit lite fika i och med pappas födelsedag, men det är ändå godiset som är min akilleshäl så jag tycker ändå att det är jättebra. Nu gäller det bara att fortsätta så här!

"Stresskonen"

Sist jag skrev om stress, så handlade det om tecken på stress och vad som händer i kroppen. Inom stress finns det olika nivåer av stress och det ger uttryck på olika sätt beroende på vilken nivå man befinner sig på.


Minska sötsuget med krom!

Ett litet tips för alla med sockerberoende eller som har problem med sötsug. Förutom att krom minskar sötsuget så ska man få en ökad ämnesomsättning och bättre upptagning av protein.



Jag fick hem kromtabletter för cirka en vecka sedan för jag kände att jag behöve lite hjälp med att sluta. Så fungerar de då? Ja, det tycker jag att de gör. Jag känner inte längre det här akuta suget hela tiden som jag gjorde innan. Har inte mycket till sug alls egentligen utan nu är det mer att bryta vanan att köpa hem och äta som gäller!

Jag köpte mina från Top Formula och då kostar det 45 kr + frakt för 90 dagar.

Har du någon erfarenhet av Krom-tabletter vid sötsug?

Vad är stress?

Det är ofta man hör fraser som "jag är så stressad" eller "jag stressar för mycket", men vad innebär egentligen stress och hur påverkar det oss? Hur ger det uttryck, vad triggar igång negativ stress och vad händer i kroppen? Det är vad jag ska ta upp i det här inlägget.



Negativ stress sätts igång av:

*
Olustkänslor i olika situationer
* Upplevelsen av att inte kunna påverka
* Kärnslan av otillräcklighet
* Dåligt självförtroende
* Ensamhet som inte är självvald
* Alla upplevelser av fara/hot - utifrån, från tanken eller/och kroppen


Tecken på stress i kroppen:

* Spänningar och huvudvärk
* Dåligt minne
* Magkatarr och andra magproblem
* Sömnsvårigheter
* Allergier och eksem
* Ofta sjuk på helger och första semesterveckan


Tecken på stress i känslor och beteenden:

* Känsla av otillräcklighet
* Rastlöshet, kan inte varva ner
* Svårt att lyssna på andra, blir snabbt uttråkad
* Gråter lätt och orkar inte med ytterligare krav
* Är lättirriterad och arg


Vad händer i kroppen?:

* Stresshormon i blodet
* Ökad puls
* Höjt blodtryck
* Snabbare och grundare andning
* Ökad muskelspänning
* Skärpt syn och hörsel
* Dämpad matsmältningsprocess
* Dämpad sexualfunktion

Jag tror att alla någon gång kännt av något av detta någon gång, men det finns sätt att minska stress drastiskt och det kommer det lite om senare.


Dumbbell.se

Jag måste bara tipsa er om en sida som jag upptäckte för några veckor sedan som heter Dumbbell.se

En jättebra sida för den som vill hålla koll på viktnedgång och minskning i centimetrar. Men även om man bara är intresserad av hälsa och träning och vill få en bra översikt. Man kan registrera sin träning och då kommer det upp automatisk hur många kalorier man förbränner.

Den dagliga kosten kan man också registrera och då kan man se hur många kalorier det blir under en dag och man kan även se hur många procent av rekommenderad dos av t.ex. järn man uppnår under den dagen. Man kan även se i ett cirkeldigaram hur fördelningen mellan fett, protein och kolhydrater blir.

Om man vill så kan man lägga upp bilder och anteckningar. Det finns även så att man kan kolla statestik inom samtliga områden.

Finns forum om det skulle vara intressant. Vill man dela med sig av sin "dagbok" så kan man det, men man kan även välja att ha den privat (dvs att endast en själv kan se och läsa den).

Detta är en sida som jag själv använder mig av nu när jag har börjat med min hälsoplan. Just det att registrera kosten har jag inte kommit igång med än, men det kommer väl det med!

Godis...

Idag hade jag hoppats på att det skulle bli min fösta sockerfria dag. Det kändes så himla bra i morse, hade inget sug alls. Men så föll jag dig igen. Jag har ju valt den svåraste tidpunkten att sluta också eftersom jag alltid blir ännu mer sötsugen (framför allt choklad) den här tiden i månaden. Ni tjejer vet säkert vad jag talar om!

Men jag tänker absolut inte ge upp! Imorgon är det upp "i sadeln" igen!

Sanningen om mitt sockerberoende

Som jag skrivit tidigare så har jag ett sockerberoende (framförallt godis, men ersätter det lätt med annat sött). Jag tänkte att jag skulle berätta om vad sockret gör med mig och hur mitt beroende "ser ut". Det är så lätt att säga att man är sockerberoende, men det är få av de som säger sig vara det som egentligen är det.

Tyvärr är det många som inte förstår. "Men det klart du ska äta godis på helgen" eller "men en bit kan väl inte skada" är fraser man ofta får höra. Nej, det kan jag inte och jo en bit kan göra mycket skada. En bit att bryta ner allt man kämpat så hårt för så länge!

Det är ofta jag tänker att "jag ska sluta imorgon" eller "jag slutar på måndag för nu är det snart helg och då är det lika bra att äta resten av veckan". Det är ju hur dumt som heltst, men där är det beroendet som talar!
Det händer också (oftare än jag egentligen vill erkänna) att jag kan fantisera en hel dag i skolan om att jag ska köpa godis när jag har slutat. Fantisera om den där första godisbiten som jag stoppar i min mun. Är jag därermot hemma så kan jag komma på ursäkter för att gå och handla bara så att jag kan köpa godis.
Bland det mest sjuka jag gör är att gömma allt godis (plus godispapper) ifall att jag skulle få besök. Då bor jag ändå själv så borde inte gömma godis!

Jag använder ofta godis en ursäkt eller som medicin. Jag äter godis när jag är glad, ledsen, arg, irriterad, uttråkad. Ja, you name it!

Vad händer då när jag försöker sluta? Jag blir ofta rastlös, har svårt att sitta still, samtidigt som jag blir deppig, lättretlig och har även hänt att händerna varit skakiga.

Som ni kanske förstår (om ni orkat läsa allt) så är sockerberoende som vilket annat beroende som helst; ciggaretter, akohol, droger.

Är du där jag är och vill sluta? Kanske vi kan stötta varandra? Om du vill kontakta mig så finns min mail-adress i menyn.

Trötthet

När man hör trötthet, så tänker man oftast på att man kan vara trött i kroppen eller i huvudet, men det är inte riktigt allt. I det här inlägget tänkte jag ta upp de olika typerna av trötthet.

Fysiskt trötthet
* Sover mycket men vaknar trött
* Sover lätt. Vaknar vid minsta ljud


Intellektuell trötthet

* Glömmer saker
* Har svårt att fatta beslut
* Problem med koncentrationen


Motivationell trötthet

* Orkar inte engagera sig
* Entusiasmen finns inte längre
* Inga mål som är intressanta


Psykologisk trötthet

* Försvarssystemet faller sönder
* Svårt att hantera det som händer
* Förvränger verkligheten

Emotionell trötthet
* Känsla av tomhet
* Likgiltighet
* Svårt att visa känslor
* Förlorad empati

Social trötthet
* Orkar inte med sociala relationer
* Orkar kanske inte ens tala i telefon
* Ensamhetskänsla


Andlig trötthet
* Tappar livsviljan
* Ser ingen mening
* Förlorar tro, tilltro och tillit


Känner du igen dig?

Powerwalk

Eftersom det här med mitt sockerberoende gör att jag ibland (väldigt ofta just nu) får återfall, vilket jag fick idag, så blev mitt "straff" en powerwalk på 50 minuter. Egentligen inte mycket till straff eftersom det är så himla skönt när man väl kommer iväg! Nu är det ju dessutom helt rätt tid på året för att powerwalka. Måste dock ha ett par bättre lurar för mina åker ur öronen hela tiden (okey, lite att ta i kanske, men det känns lite så).

Dagens träningspass

Egentligen hade jag tänkt att gå på ett pass Bodybalance ikväll, men istället blev det ett träningspass hemma i vardagsrummet.

Först lite Core (rygg och mage) i 15 minuter och efter det dans i 20 minuter. Detta förbränner faktiskt mer än min 35 minuters promenad till skolan och 35 minuter hem igen.



Finns så många som "inte hinner" träna, men en halvtimme om dagen tror jag de flesta kan offra!

Tips för allergiker!

Jag har ett jättebra tips som jag vill dela med mig av. Låter rätt äckligt egentligen men är väldigt effektivt och jättebra o man är allergisk. Under vår, sommar och höst så är det superbra och kan vara en riktig räddar i nöden. För övrigt är det toppen när man har bihåleinflammation, vilket jag själv fick erfara för en dryg vecka sedan!
 
Nu undrar ni säkert vad jag pratar om? jo, nämligen en näskanna. Det kommer ut en del snor, speciellt i början, så kanske är lite småäckligt för de som är känsliga för sådant men är jättebra. För mig som ofta är täppt så är det rena himmelriket efteråt. Tänk er när ni tar en halstablett. Den effekten blir det i näsan. Man andas utan problem och det känns på sätt och vis som att man är utomhus för luften känns ren och fräsch på något vis. Ungefär som det gör på vintern. Jättesvårt att förklara.

Så här ser min ut och köpte den på i en hälsobutik, men finns på nätet att köpa också.


Är du sockerberoende?

Här är testet jag pratade om i förra inlägget om mitt sockerberoende.

Är du sockerberoende?

1. Har du, under det senaste året någonsin ätit mer sötsaker än du tänkt dig och/eller fortsatt använda socker när du inte tänkt dig det?                                                                                          JA   NEJ

2. Har Du under det senaste året, försummat några av dina vardagliga åtaganden på grund av att du ätit för mycket sötsaker?                                                                                               JA  NEJ

3. Har Du, under senaste året känt att Du vill eller behöver ändra ditt sätt att äta eller handskas med sötsaker?
                                                                                                                         JA  NEJ

4. Har någon, under senaste året, t.ex. familj eller vänner, klagat på hur mycket eller när Du äter sötsaker?
                                                                                                                        JA  NEJ

5. Har DU, under senaste året någonsin varit helt upptagen av tankar på när DU ska få äta eller köpa sötsaker?
                                                                                                                        JA  NEJ

6. Har DU, under det senaster året, någonsin använt sötsaker för att lindra känslomässigt obehag så som nedstämdhet, ilska eller tristess?
                                                                                                                        JA  NEJ

Med fyra eller fler positiva svar finns en stor risk att du utvecklat ett missbruk eller beroende.

Kämpar du mot ett sockerberoende och behöver stöd? Skicka iväg ett mail så kanske vi kan stötta varandra!

Träningsmusik

Musik är ju något som är oerhört viktigt när man tränar. Med rätt musik kan det puscha en lite extra eller man kanske rent av får det lite roligare. Tänkte därför, då och då, dela med mig av lite musik som jag gillar att träna till.

Har ni någon låt som ni går igång lite extra på under träningen?

Jag har faktiskt aldrig sett filmen Rocky, men ändå peppar låten oerhört mycket!


De tre stegen inom GI

De tre stegen inom GI kan variera lite inom GI, beroende på vem man väljer att följa.

Jag började med att gå efter Fredrik Paúlun, men där fick man inte äta någon frukt alls under första fasen och det blev mitt fall. Blev istället Ewa Söderström Skiölderbrand och detta innebär hennes tre faser:



RIVSTART (2-6 veckor)
För:
Dig som kanske har många kilon att gå ner, vill komma igång fort och se snabba resultat på vågen och måttbandet.
Då äter du: Väldigt begränsat med kolhydrater, väljer proteinrika livsmedel och nyttiga fetter.
Träning: Regenlbunden men lågintensiv träning som promenader, lätt jogging och yoga.
Mål: Minus 1-1,5 kilo per vecka

NYSTART (tills dess att man når idelavikten)
För:
Dig som kanske fortfarande vill gå ner något i vikt, vill motionera mer eller tycker att Rivstart är för strikt.
Då äter du: Något mer nyttiga kolhydrater till exempel havregrynsgröt, lite quinoa och bönor. Riktligt med protein och nyttiga fetter.
Träning: Nu kan du träna lite mer som jogging och medeltuffa pass.
Mål: Minus 0,5-1 kilo per vecka

BALANS (resten av livet)
För:
Passar alla. Det här är egentligen inte en fas, utan tänkt att vara en varaktig livsstil där du behåller din idealvikt eller kanske vill se en viktnedgång och livsförändring på lång sikt.
Då äter du: Nu kan du äta bröd ibland (välj bröd med hela korn eller av surdeg) och lite mer kolhydrater med lågt GI-värde, 1-2dl fullkornsris/pasta eller två potatisar är helt okey.
Träning: Kombinera lågintensiv träning som promenader med tuffare motion som spinning, aerobics och squash.
Mål: 0,5 kilo i veckan, maximal energi, hälsa och viktbalans.

(Som jag skrev tidigare så har jag ett sockerberoende så har ätits godis under den vecka jag har hållt på, men jag kämpar med att överkomma suget efter socker.)

Lite om mitt kamp mot sockerberoendet

För mindre än en vecka sedan så surfade jag in på en sida om sockerberoende. Där fanns det 6 stycken frågor och om man svarade ja på 4 av dem så har man ett sockerberoende. Jag svarade ja på alla...

Jag har varit väldigt ärlig mot mig själv vad gäller mitt beroende av godis, men det var först nu som jag började erkänna för mig själv att jag faktiskt har ett beroende mot socker i allmänhet. Det var när jag läste en sida om sockerberoende som jag verkligen förstod för jag kände så himla väl igen mig.

Under det året jag var fri från godis så ersattes det med kakor istället, något som jag insåg nu. Det svåraste sägs ju vara att erkänna att man har ett beroende, men jag tycker nästa steg är minst lika svårt. Nämligen att acceptera det. Förr eller senare så har jag alltid kommit till den punkten: "men jag kanske kan äta godis ibland". Vad har hänt då? Jo, jag är tillbaka där jag började.

(Kommer att komma lite fakta och så om sockerberoende lite senare och även testet.) 



Kämpar du mot ett sockerberoende och behöver stöd? Skicka iväg ett mail så kanske vi kan stötta varandra!


Hur stressad är du?

För cirka ett år sedan så gick en kurs som heter Stresshantering & personlig utveckling, dvs samma som namnet på denna kategori. När jag startade den kursen så fick jag börja med att göra detta stresstest för att se hur stressad jag var.



Stresstest

3 = ofta
2 = en till två gånger i veckan
1 = sällan
0 = inte de senaste veckorna eller aldrig


* Jag känner mig spänd och/eller orolig
* Jag känner mig arg och/eller orolig
* Jag känner mig mig hjälplös och/eller deprimerad
* Jag tycker att det är svårt att slappna av
* Jag har svårt att koncentrera mig
* Jag tycker det är svårt att hinna med saker
* Människor på min arbetsplats/i min hemmamiljö gör mig spänd
* Jag har dålig matsmältning/dålig mage
* Jag har huvudvärk
* Jag har spänningsutlöst nack-, rygg- eller skudersmärta
* Jag har svårt att somna
* Mina händer brukar vara kalla och svettiga
* Jag vaknar tidigt på morgonen, men känner mig trött
* Jag äter när jag känner mig spänd
* Jag dricker alkohol när jag känner mig spänd
* Jag tar medicin när jag känner mig spänd
* Jag biter på naglarna när jag känner mig spänd
* Jag oroar mig för framtiden

Maxpoäng: 54

Ju högre poäng ju mer stressad är du. Dela gärna med dig av ditt resultat om du har lust. Själv fick jag vid kursens start 30 stresspoäng. När jag slutade kursen några månader senare så hade jag halverat mina stresspoäng.

Utomhusträning under sommaren

Nu när det börjar bli sommar så brukar man vilja skippa gymmet och njuta av det fina vädret istället. Men det går ju faktiskt att kombinera träning med att vara ute. Tänkte att jag skulle ge lite tips på träning man kan göra utomhus.

Det man kan göra ensam:

§ Cykling - antingen så följer man en väg eller så satsar man lite större och ger sig på lite terräng.


§ Löpning - allt som krävs är bra skor och lite musik i öronen.


§ Simning - krävs att vattnet blivit tillräckligt uppvärmt, men bor du nära en sjö eller havet så är detta perfekt träning när det är riktigt varmt ute.


§ Inlines - varför inte ta sig till jobbet på ett par inlines istället för bilen?


§ Studsmatta - en chans för lite träning, samtidigt som det blir en rolig stund och man nästan känner sig som barn igen.

§ Hopprep

§
Friidrott - finns många olika grenar att välja mellan - längdhopp, höjdhopp, spjut, häcklöpning osv.


Det man kan göra om man är två eller flera:

§ Badminton - fungerar så länge det är vindstilla, det är både roligt och ger ett träningspass på samma gång.

§ Tennis
- tekniskt sätt går det om man är själv om man har en bollmaskin (rätt term?), men så klart blir det roligare om man är åtminstone två.


§ Basket

§ Fotboll


§ Vollyboll - en riktig strandsport på sommaren


§ Klättring - går så klart att göra ensam, men av säkerhetsskäl är det bäst att ha med sig någon. De som sett den verklighetsbaserade filmen 127 hours vet vad jag pratar om.


§ Vattenskidor/wakeboard - en vattensport för de som gillar fart.


§ Brännboll

Tycker ni kanske att det är något jag har missat som borde varit med? Skriv en kommentar och berätta, så samlar jag ihop det i ett senare inlägg länkning till ev. bloggar.

Min hälsoplan

Den här hälsoplanen skrev jag för ett tag sedan (som ni ser på startdatumet) och det är den jag fortfarande strävar efter, med den lilla skillnaden att jag lagt till den sista punkten under målen.

Denna kommer bli startskottet på mitt nya liv. Det kommer inte bara handla om att gå ner i vikt och att bli hälsosammare vad gäller kost och träning utan även om att må psykiskt bättre, att få bättre självkänsla och självförtroende.

Vissa delar kommer att gälla till 100% redan nu men träningen får gå lite på halvfart för tillfället eftersom jag inte ska köra för intensiv träning i början med GI (kommer mer om det senare).


Start- och slutdatum:

25 april 2011 - 20 juni 2011 (och framåt!)

 

Mål:

♥ Få en mer hälsosam kropp (både utsida och insida!)

♥ Få bättre och hälsosammare vanor

♥ Bli piggare och få mer energi

♥ Må bra och trivas med mig själv

♥ Minska på stressen avsevärt

♥ Våga släppa lite på kontrollen
♥ Få kontroll på mitt sockerberoende
 

Vägen dit:

♥ En promenad på minst 30 minuter varje dag

♥ Dricka vatten till varje måltid (minst 1 liter/dag)

♥ Sova 7-8 timmar varje natt

♥ Äta enligt GI

♥ Max en fuskdag per vecka (i liten mängd!)

♥ Träna minst 3 gånger i veckan

♥ Inget godis

♥ Avslappningsövning minst 5 gånger per vecka

 

Delmål:

♥ Minska midjemåttet och att komma i min gamla klädstorlek igen
♥ Känna mig bekväm med att ha bikini till sommaren

Någon som kanske har planer på att göra något liknande och har lust att haka på? Kanske peppa varandra till att lyckas?


Välkommen till min blogg!

Mitt allra första inlägg på den här bloggen! Känns nästan som början på ett äventyr, haha. Jag har haft ett intresse för hälsa - fysisk och psykisk - i många år och haft funderingar på en sådan här blogg ett tag. Nu äntligen blir det av! Känner mig väldigt peppad!

 

Det kommer att handla om min personliga hälsa som min hälsoplan - min plan på ett hälsosammare liv - och om min kamp mot sockerberoendet. Men självklart kommer det en hel del annat om hälsa - tips, fakta om olika saker inom hälsa och träning, mycket matnyttigt inom GI, många tankeställare vad gäller stresshantering och personlig utveckling och självklart kommer jag att dela med mig av en hel del tips utifrån mina egna erfarenheter.

 

Vill du kontakta mig, så går det via kommentar där du fyller i blogg-adress eller mail. Eller så kan du kontakta mig direkt via mailen: [email protected]

(Eftersom detta är en nystartad blogg, s kommer inte alla flikarna här ovan att fungera förrens det finns ett inlägg i den kategorin. Hoppas ni har överseende med detta.)


RSS 2.0